Järvamaa Arenduskeskus

Turism Ühendused Haridus Heaolu Ettevõtlus

Järvamaa Tervisetegu 2023: silmapaistvad saavutused tervisedendamisel

26. oktoobril toimus Türi Kultuurikeskuses Järvamaa tunnustusüritus Tervisetegu 2023. Järvamaa tervisenõukogu tunnustas eraisikuid ja organisatsioone, kes kõige enam panustasid tervisedenduse tähtsustamisele, teadlikkuse tõstmisele või on loonud eeldused inimese tervise edendamisele maakonnas. Järvamaa Terviseteo tiitleid jagatakse alates 2010. aastast. Läbi ajaloo on tunnustamist korraldanud Järva Maavalitsus ja Järvamaa Omavalitsuste Liit. Alates 2022. aastast korraldab tunnustamist Sihtasutus Järvamaa.

Loe edasi
Foto: Sergei Zinovjev

Järvamaa koolid ja kohalikud omavalitsused sõlmisid ühtse hariduskokkuleppe

 

26. oktoober sõlmiti Järvamaa koolide hariduskokkulepe, mis on välja töötatud selleks, et tagada kõikide koolide õpilastele parim võimalik haridus, toetades nende arengut ja õppimist nende individuaalsete võimete kohaselt. Tegemist on olulise algatusega, mis annab võimaluse tõsta hariduse taset Järvamaal.

Loe edasi
Foto: Kristi Medar

TURISM

Kesk-Eesti DMO kutsub kestliku turismi õppereisile Lahemaale 14.-15. novembril

 

Kahepäevasel õppereisil külastatakse Puhta vee teemaparki Järvamaa ja Lääne-Virumaa piiril, kohtume Lahemaa turismipiirkonna eestvedajatega, tutvume Eesti suurima kunsti erakoguga, tutvume Hara sadama ja Juminda poolsaarega.

Info ja registreerimine
Foto: Visit Järva

Mess ja seminar „Ringmajanduse Roheaed 2023”

 

1. novembril toimunud mess pakkus avastamisrõõmu ja tutvustas erinevaid võimalusi, kuidas rakendada ringmajanduslikke lahendusi oma igapäevaelus, töökohal või kogukonnas.

Loe edasi
Foto: Karola Jaanof

VABAÜHENDUSED

Paides tehakse algust kodaniku kolmapäevadega

 

Paide Wabakohvikus toimub novembrikuus täiskasvanute kodanikuhariduse kursus “Kodaniku ABC”, kus õpiringi vormis käsitletakse aktiivseks kodanikuks olemisega seotud teemasid. Tegemist on üle-eestilise algatusega, mille eesmärk on teadvustada kodanike õigusi ja võimalusi ühiskonnaelu kujundamises kaasa lüüa.

Loe edasi
Foto: Arvamusfestival

Kogukonnaveeb on avatud

 

Kogukonnaveeb on veebiaken ja sündmus, mis loob kogukondlikule mõtteviisile tugevama ja parema kasvukeskkonna. Kui sind huvitab kogukondade arendamine ja kogukonnakeskne valitsemisviis, siis sellelt veebilehelt leiad nii päevakajalist infot, juhendmaterjale, kogemuslugusid kui ka teemakohaseid teadusartikleid.

Loe edasi
Foto: www.kogukonnaveeb.ee

Annetamistalgud kutsuvad head tegema

 

28. novembril toimuvad viiendad Annetamistalgud. Sel päeval kutsuvad heategevusorganisatsioonid ja vabaühendused üle Eesti inimesi üles erinevaid ühiskondlikult olulisi algatusi toetama.

Loe edasi
Foto: www.annetamistalgud.ee

NOORTE ETTEVÕTLIKKUS JA HARIDUS

Aasta tähed 2023 konkurss tuleb taas

Aasta tähed konkursile laekus 36 ettepanekut seitsmes erinevas kategoorias.

Aasta tähed 2023, mis on Järvamaa noorsootöövaldkonna tunnustussündmus, toimub sel aastal 17. novembril Põhja-Järva kooli Aravete õppekohas noorsootöö nädala raames, mis on üle-eestiline sündmus.

Loe edasi

Paide Gümnaasium täitus matemaatika huvilistega

19. oktoobril toimus Paide Gümnaasiumis matemaatikavõistlus Punktum. Üle neljakümne õpilase oli kohale tulnud kõikidest Järvamaa piirkondadest, mis andis võimaluse õpilastel tutvuda matemaatika huvilistega üle maakonna ning samas pakkus ka võistluspinget.

Loe edasi

Haridusprogrammi Edu ja Tegu seminarid

8.11.2023 Ettevõtlusõppe praktiliste harjutuste kogumiku tutvustus

8.11.2023 Ettevõtlusõppe praktiliste harjutuste kogumiku tutvustus

16.11.2023 Kuidas arendada oma õppeaines ettevõtluspädevust?

16.11.2023 Kuidas arendada oma õppeaines ettevõtluspädevust?

30.11.2023 Piirkondlike karjääriteenuste mudelite teenusedisaini tulemuste esitlemine

Loe edasi
Foto: Sirle Truuts

HEAOLU JA KULTUUR

Terviseportaal pakub mugavat ja kasutajasõbralikku ligipääsu terviseandmetele

 

Uue terviseportaali kaudu pakume kasutajatele erinevaid tervishoiuteenuseid ning loome uusi infotehnoloogilisi lahendusi, mis võimaldavad suurendada inimese enda osalust ja vastutust tervisega seotud otsuste tegemisel. Vastutust saab patsient oma raviprotsessis võtta juhul, kui tal on piisavalt infot oma haiguse kohta ning ta on motiveeritud jälgima oma terviseandmeid.

Loe edasi
Foto: Terviseportaal

VEPA metoodikal täitus Eestis üheksa aastat

 

27. oktoobrit saab pidada VEPA metoodika üheksandaks sünnipäevaks Eestis, sest just sel kuupäeval 2014. aastal alustas esimene lend VEPA koolitusel osalenud õpetajaid metoodika kasutamist koolides.

Loe edasi
Foto: Tervise Arengu Instituut

Olete oodatud kontrollima oma tervist rinnavähi sõeluuringus Järvamaal

 

Sõeluuring on mõeldud eelkõige tervete, ilma kaebuste ja sümptomiteta naiste uurimiseks. Eestis kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi vanuses 50–68 aastat kaheaastase intervalliga. Regulaarne terviseuuring võimaldab anda naisele kinnituse heast tervisest ning on väga vajalik võimalike haiguste varaseks tuvastamiseks – rinnavähki on võimalik avastada enne, kui haigus on tekitanud kaebusi ja organismis levima hakanud.

Loe edasi
Foto: Tervisekassa

Annika Veimer: terved inimesed on meie kollektiivne tervisevaru

 

Terved inimesed on Eesti püsimiseks hädavajalikud ja vundamenti terveks eluks laotakse lapsepõlves. Teadus ja kvaliteetsed andmed aitavad meil teha paremaid otsuseid tervisepoliitikas ja ennetustegevuste planeerimisel.

Loe edasi
Foto: Tervise Arengu Instituut

Valdo Jahilo: tugev mees arsti juures ei käi

 

„Mees peab olema tugev ega tohi tühja hädaldada,” räägiti mulle juba lasteaias. Kui nõrkust või muresid välja näitad, oled nannipunn! „Mees ei nuta,” lisati juurde lasteaias ja koolis, kui silmad märjaks tahtsid minna. See kasvatusmentaliteet on jäänud külge kogu eluks tervetele põlvkondadele.

Loe edasi
Foto: Pexels.com

Emakakaelavähk – ennetatav ning Eestis liiga palju surmasid põhjustav haigus

 

Emakakaelavähki haigestumus Eestis on üks Euroopa suuremaid. Lõviosa emakakaelavähi juhtudest on seotud inimese papilloomiviirusega (HPV) nakatumisega, mida saab ennetada sõeluuringus osalemise ja vaktsineerimisega.

Loe edasi
Foto: Tervise Arengu Instituut

Laste ja noorte surmaga lõppenud vigastused on tõusuteel

 

Laste vigastused on enamjaolt kerged – isegi kui vigastusega jõutakse raviasutusse, ei nõua need enamasti pikaajalist või intensiivset ravi. Kuigi vigastused on olemuslikult ennetatavad, juhtub tegijal nii mõndagi. Siiski ei peaks keegi vigastuse tõttu elu jätma – paraku on laste ja noorte vigastussuremus aastatega tõusnud.

Loe edasi
Foto: Tervise Arengu Instituut

Vähem alkoholi, rohkem nikotiini – kooliõpilaste riskikäitumine paraneb, aga on ka probleemkohti

 

Alkohol, tubaka- ja nikotiinitooted, rääkimata illegaalsetest uimastitest ei peaks ideaalses maailmas ühegi 11–15-aastase elu osa olema. Eri uimastite tarvitamine on omavahel seotud – hoides ära või lükates edasi ühe aine tarvitamist, on võimalik ennetada teiste uimastite tarvitamist. Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu andmed näitavad, et paljude uimastite tarvitamine on noorte hulgas vähenenud, kuid siiski on probleemkohti: näiteks e-sigarettide üha sagedasem tarvitamine.

Loe edasi
Foto: Tervise Arengu Instituut

Tervishoiusüsteem ei toeta lapseeas vähki põdenud patsiente piisavalt

 

Eestis haigestub kasvajatesse keskmiselt 1,7 last kümnest tuhandest. See arv on alates 1970. aastast kasvanud pidevalt. Jõudsalt on paranenud ka elulemus. Kui 1970. aastatel jäi ellu vaid veerand patsientidest, siis nüüdseks neli last viiest. Need arvud tähendavad aga üht – meie ühiskonnas on järjest enam neid noori ja täiskasvanuid, kes on varases lapseeas saanud vähidiagnoosi ning käinud sellega seonduvalt läbi pika ja väga raske raviteekonna.

Loe edasi
Foto: Pexels.com

Tüdrukute hinnangud peresuhetele on halvenenud

 

Perekond on laste arenemise ja kasvamise loomulik keskkond, mis avaldab suurt mõju nii laste väärtushinnangutele kui ka oskustele ja käitumisele. Vanemate teadlikkus nooruki tegevustest ja sõpradest ning üheskoos veedetud aeg aitavad ennetada riskikäitumist ja terviseprobleeme. Paraku näitavad värsked Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu tulemused, et noorte suhted oma vanematega on halvenenud, eriti peredes, mis on majanduslikult vähem kindlustatud.

Loe edasi
Foto: Pexels.com

„Septembris ei Joo!“ – aktsioon, millest võidavad kõik

 

„Septembris ei joo!“ pakub igal aastal paljudele inimestele võimaluse tõestada enesele ja teistele, et alkoholi tarvitamisest loobumine pole mitte ainult võimalik, vaid ka tervisele kasulik. Tervise Arengu Instituut (TAI) on olnud aktsiooni eestvedaja juba seitse aastat – motiveerinud inimesi alkoholivaba kuuga ühinema ja toetanud algatusega liitunuid. Sel aastal osales algatuses inimesi rohkem kui kunagi varem.

Loe edasi
Foto: Tervise Arengu Instituut

Kohtumisõhtu “Kriisideks valmis” Oisu Rahvamajas 20.11.2023

 

*Külla tuleb piirkonnapolitseinik

*Päästeamet annab nõu, kuidas kriisideks valmis olla

*Kust leida Türi kriisiinfot, räägib valla kriisikomisjoni esimees Sulo Särkinen.

Loe edasi
Visuaal: SA Järvamaa

Kohtumisõhtu “Kriisideks valmis” Aravete kultuurimaja kaminasaalis 14.11.2023

 

*Päästeamet annab nõu, kuidas kriisideks valmis olla

* Kangrumäe Külaseltsi innovatsiooniprojekti tutvustab Marta Kondas

*Kust leida Järva valla kriisiinfot, räägib valla kriisikomisjoni esimees Toomas Tammik.

Loe edasi
Visuaal: SA Järvamaa
KULTUUR

Järvamaa laste ja noorte lauluvõistlus “Laulukaar 2023” toimub 1. ja 2. detsembril Paide Muusika- ja Teatrimajas

 

SA Järvamaa koostöös Paide Muusika- ja Teatrimajaga annab teada, et Järvamaa laste ja noorte lauluvõistlus „Laulukaar 2023″ toimub 1.–2. detsembril 2023 Paide Muusika- ja Teatrimajas, kus saavad osaleda Järvamaa omavalitsuste eelvoorude parimad lauljad vanuses 3–19 aastat.

Loe edasi

Türil peeti maakonna suurpeo plaane

 

31. oktoobril kohtusid Järvamaa 2024. aasta laulu- ja tantsupeo korraldusmeeskonna, Türi vallavalitsuse, Türi kultuurikeskuse, Eesti Rahvakultuuri Keskuse ja SA Järvamaa esindajad, et arutada suurpeo ettevalmistust ning rahastamisvõimalusi.

Loe edasi
Foto: Eva Linno

Kultuurkapitali maakondlikud ekspertgrupid kutsuvad üles esitama aastapreemiate kandidaate

 

Maakondlikud ekspertgrupid ootavad 20. novembrini ettepanekuid oma maakonna kultuuri- ja spordivaldkonna tegijate tunnustamiseks.

Ettepanekud Järvamaa ekspertgrupile esitada meiliaadressile jarvamaa@kulka.ee

Loe edasi
Foto: Ants Leppoja

ETTEVÕTLUS

Kesk-Eesti ettevõtjate õppereis „Muutuste kursil“

 

26.-27. oktoobril külastasid Jõgeva- ja Järvamaa ettevõtjad Kesk- ja Lõuna-Eesti uuendusmeelseid ettevõtteid: Fibenol OÜ, Kase Factori OÜ, Shroomwell OÜ, Siidrikoda KODAS.

Loe edasi

Jõgevamaa arendus – ja ettevõtluskeskus, SA Järvamaa ja EASi ja KredExi ühendasutus kutsub ettevõtjaid DigiSeminarile – Küberturvalisus

DigiSeminaride sarjast kolmas seminar toimub 22. novembril Pajusi Mõisas, Pajusi, 48224 Jõgevamaal.

Loe edasi

EMÜ Polli aiandusuuringute keskus kutsub üritusele “Väärtuslik taimne tooraine kui kohalik kuld”

 

Tutvustataks kompetentsikeskuse PlantValor projektide tulemusi ja taimse tooraine väärindamise võimalustesi.

Oodatud on nii ettevõtte juht, juhatuse liige, finantsjuht, ostujuht, müügijuht, tarneahela juht, ettevõtte arendusspetsialist, raamatupidaja ja reaalajamajanduse huviline.

Loe edasi

Kutse konverentsile “Tuleviku roheoskused – kellele ja kuidas?

 

Roheoskuste programmi avakonverents annab ülevaate programmi tegevustest ning arutlusele tulevad teemad nagu riigi rohepoliitika, roheoskuste arendamisest hariduspsühholoogi vaatevinklist ning räägitakse ka valdkonna headest praktikatest.

Loe edasi

Kesk-Eesti ettevõtlusinkubaatori investeerimise pärastlõuna Rahakratiga

 

Rahakratt on Eesti loetuima rahablogi www.rahakratt.ee looja ja isehakanud oligarh, kes on oma blogis maha kõndinud ja dokumenteerinud tänaseks juba 8-aastase #finantsvabadussõja teekonna.

Loe edasi
Tagasi üles
Infokirja annab välja:
SA Järvamaa

Keskväljak 15, Paide linn, Paide linn,

Järva maakond 72711